Haberler

10 Ocak, 2018

TPAO, Polat Makina’yı tercih etti

TPAO, Sondaj işlemlerindeki dekantör ihtiyaçları için Polat Makina ekipmanlarını kullanıyor.

Türkiye petrol ve doğal gaz endüstrisinin kuruluşu ve gelişiminde öncü bir rol oynayan TP, enerji alanında pek çok ilke ve yeniliğe imza attı. Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan TÜPRAŞ, BOTAŞ, Petrol Ofisi, PETKİM gibi 17 büyük şirketin kuruluşuna öncülük etti. Son yıllarda küresel bir enerji şirketi olma yolunda adımlar atarak ulusal başarılarını uluslararası platformlara taşıyan Türkiye Petrolleri, artan yatırımları ile “yurt dışındaki en büyük Türk yatırımcısı” oldu.

TPAO olarak, petrol veya doğal gazı bulabilmek için sismik ve sondaj gibi bazı yatırımlar yapmak gerekli. Sondaj yapabilmek için sondaj kulesiyle birlikte bazı donanımlara, sondaj çamuruna ve bu çamuru da sürekli kullanabilmek adına birtakım katı madde donanımlarına ihtiyaç var. Polat Makina'nın üretimini gerçekleştirdiği dekantör de, bu katı madde donanımları içerisinde yer alan bir teçhizat.

"Polat Makina yaygın ve etkili bir servis ağına sahip. Bu da kurumumuza hem maddi hem de manevi çok büyük avantajlar sağlamakta. Bundan sonra, ben dekantörün kesinlikle yurt dışından alınmayacağı kanaatindeyim." Süleyman Erbek,
Türkiye Petrolleri Proje İmalat Müdürü

Türkiye Petrolleri Proje İmalat Müdürü Sayın Süleyman Erbek, Polat Makina'yı tercih nedenlerini şöyle açıkladı: "Polat dekantörü seçme nedenimiz öncelikle yerli üretimi desteklemek ve ihtiyaçlarımızın yurt içinden tedarik edilmesini sağlamak. Aynı zamanda memleketimizde petrol endüstrisinin ihtiyacı makine ve donanımların üretimini yapabilecek bir sanayinin oluşmasına önderlik etmek. Daha önce dekantör ihtiyacımızı yurt dışından karşılıyorduk. Proje imalat ekibi arkadaşlarla beraber bu donanımların Türkiye’de de yapılabileceğini araştırdık ve gördük ki, Polat Makina bizim bu ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek teknik kabiliyette ve dünya standartlarında imalatlar yapmakta. Yaptığımız çalışmalar neticesinde başarılı bir sonuç elde ettiğimizi düşünüyorum. Yerli bir üretimi tercih ederken servis ağını da, elbette ki göz önünde bulundurduk. Polat Makina yaygın ve etkili bir servis ağına sahip. Bu da kurumumuza hem maddi hem de manevi çok büyük avantajlar sağlamakta. Bundan sonra, ben dekantörün kesinlikle yurt dışından alınmayacağı kanaatindeyim. Hatta Türkiye’de petrol ve jeotermal işiyle uğraşan firmaların da dekantör seçimini sizden yana kullanacağını düşünüyorum. Türkiye Petrolleri bu anlamda çok iyi bir referanstır.

Kurumuzda daha önce farklı markalarda ithal ürünler kullanıyorduk. Polat dekantör diğer dekantörlere oranla kapasite olarak daha yüksek. Polat Makina’dan 3 adet dekantör aldık, ve bölgelerimize sevk ettik. Dekantörlerde bizim istediğimiz şey, yoğunluğun düşürülmesi. Bunlar hem ağır petrol hem de ağır ve hafif çamurda kullanılıyor. Hafif çamurda yoğunluk düşürülmesi daha zor. Polat dekantörün test işlemlerinde çok yüksek verimle karşılaştık. Çamur yoğunluğunu 69 (ft3/lb)’ ten 65(ft3/lb)’ lere kadar düşürdü ki bu çok önemli bir şey bizim açımızdan. Biz doğru bir tercih yaptığımızı düşünüyoruz."

 


  Haber Arşivi