Çevre ve Atık Su

Bir Yılda Yaklaşık İki Dünya Tüketiyoruz

Yapılan hesaplamalara göre 1971 yılında kaynaklarımızı 25 Aralık tarihine kadar kullanabilmiş olmamıza rağmen 2021 için yapılan hesaplama, gezegenimizin bizim kullanımımıza sunduğu kaynakları 30 Temmuz tarihinde tükettiğimiz gerçeğini ortaya koydu. Yani Dünya’nın bir yılda yenileyebildiği kaynakları yalnızca 7 ayda tüketip kalan 5 ayda geleceğimizden kaynak çaldık. Dünya Limit Aşım Gününü son 50 yılda 5 ay öne çektiğimiz gerçeğini göz önünde bulundurarak önümüzdeki 10 yıl içerisinde bir yıllık kaynaklarımızı yarım yılda kullanacağımızı, yani bir yılda iki Dünya tüketeceğimizi tahmin edebiliriz.

Artan nüfus ve nüfustan kat be kat daha hızlı artan tüketim talebi Dünya’daki kaynakları oldukça hızlı bir şekilde tükenmesine neden oluyor. 8 milyarı aşan nüfusumuz giderek daha büyük bir hızla artarken, maalesef, gezegenimizin kaynakları aynı hızla artmıyor. Hatta yenilenemeyen kaynakların bir bir sonu geliyor.

Bu soruna dikkat çekmek için durumu somutlaştırmak adına Küresel Ayak İzi Ağı (World Footprint Network)  isimli kuruluş her sene Dünya’nın bir yılda ürettiği yenilenebilir kaynakları kaç günde tükettiğimize dair bir hesaplama yaparak bu kaynakların yılın hangi günü biteceğini açıklıyor. Bu güne Dünya Limit Aşım Günü (Earth Overshoot Day) deniyor.

1971 yılından beri yapılan hesaplamalar, birkaç istisna dışında, her geçen yıl kaynaklarımızın daha da erken tükettiğimizi ortaya koyuyor. Yapılan hesaplamalara göre 1971 yılında kaynaklarımızı 25 Aralık tarihine kadar kullanabilmiş olmamıza rağmen 2021 için yapılan hesaplama, gezegenimizin bizim kullanımımıza sunduğu kaynakları 30 Temmuz tarihinde tükettiğimiz gerçeğini ortaya koydu. Yani Dünya’nın bir yılda yenileyebildiği kaynakları yalnızca 7 ayda tüketip kalan 5 ayda geleceğimizden kaynak çaldık.

Dünya Limit Aşım Gününü son 50 yılda 5 ay öne çektiğimiz gerçeğini göz önünde bulundurarak önümüzdeki 10 yıl içerisinde bir yıllık kaynaklarımızı yarım yılda kullanacağımızı, yani bir yılda iki Dünya tüketeceğimizi tahmin edebiliriz. 

Tabii, Dünya Limit Aşım Günü tarihini ileriye atmamız da mümkün. Keza, 2020 yılında pandeminin etkisiyle evlerde kalmamızdan ve karbon salınımımızın azalmasından dolayı 2019 yılında 29 Temmuzda tükettiğimiz kaynaklarımızı neredeyse bir ay daha fazla yetirerek 22 Ağustos tarihine kadar kullandık. 

Küresel Ayak İzi Ağı, Dünya Limit Aşım Günü hesaplamalarını yaparken global bazda yapmasının yanı sıra ülke bazında da yapıyor ve bu sayede bizlere, tüm dünya bu baz alınan ülke gibi yaşasa Dünya Limit Aşım Günü’nün tahmini hakkında bize yardımcı oluyor. 

Bu verilere göre 2022 yılının kaynaklarını en geç bitirmesi beklenen ülke Jamaika’yken, en erken bitirmesi beklenen ülke ise Katar olarak görünüyor. Tüm dünya Jamaika gibi yaşasa kaynaklarımız 20 Aralık tarihine kadar yetecek, gelecekten yalnızca 10 çalacaktık fakat tüm dünya Katar gibi yaşasa kaynaklarımızı yılın kırkı çıkar çıkmaz tüketmiş olacak ve geriye kalan 324 günü geleceğimizden çalacaktık. 

Bu bilgiler ışığında ortaya çıkan sonuç; şu anki tüketim alışkanlıkları en iyi durumda olan ülke gibi yaşasak bile yıllık yenilenebilen kaynaklarla yetinemiyor, kendi geleceğimizi tüketiyoruz.

Bu sebepten dolayı hem bizim hem de gelecek nesillerin daha iyi bir dünyada yaşayabilmemiz için hem bireysel hem de kurumsal olarak elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. 

Polat Makina olarak biz üstümüze düşen kısmı yerine getiriyoruz. Üretim hattımızda maksimum verimlilik ve minimum enerji tüketimi sayesinde ürettiğimiz karbon ayak izini minimumda tutuyoruz. Ürettiğimiz makineler ile müşterilerimize düşük karbon ayak izi üreten makineler sunuyoruz. 

Ürettiğimiz makinelerin çalışırken düşük karbon ayak izi üretmesinin yanı sıra firma olarak sürdürülebilirlik konusunda da oldukça duyarlıyız. 

Son 1 yılda Sürdürülebilirlik Uygulamalarımız ile

  • Bizleri uluslararası fuarlarda temsil eden stantlarımızın geri dönüştürülebilirliğini sağlamak adına, geleneksel ahşap stantlar yerine geri dönüştürülebilir cam stantların kullanımına başladık
  • 6704 Kg kağıt ve karton geri dönüşümü ile 114 ağaç kesilmekten kurtardık
  • 1157 kg metal geri dönüşümü ile 336 litre benzin tasarrufu sağladık
  • 1022 kg plastik geri dönüşümü ile 16 varil petrol ve 5774 kWh elektrik tasarrufu sağladık.
     

 


  Makale Arşivi