Çevre ve Atık Su

Müsilaj Sorunu Gerçekten Bitti mi?

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin kabusu haline gelen ve halk arasında “deniz salyası” olarak da bilinen müsilaj, deniz yüzeyinden temizlenmesi ile birlikte gündemden düştü. Her ne kadar müsilaj temizlendi dense de aslında durum halen ciddiyetini sürdürüyor. Yapılan çalışmalar ile temizlendiği söylenen deniz salyası aslında deniz tabanında varlığını sürdürmekte.

Müsilaj Sorunu Gerçekten Bitti mi?

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin kabusu haline gelen ve halk arasında “deniz salyası” olarak da bilinen müsilaj, deniz yüzeyinden temizlenmesi ile birlikte gündemden düştü.

Her ne kadar müsilaj temizlendi dense de aslında durum halen ciddiyetini sürdürüyor. Peki; müsilaj tam olarak nedir? Gerçekten sorun ortadan kalktı mı? Bu soruların hepsini kısaca ele alalım.

Müsilaj, Diğer Adı ile Deniz Salyası Nedir?

En basit tanımı ile hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Prof. Dr. Mustafa Sarı ise bilimsel olarak müsilajı; “Denizdeki biyolojik üretimin başlangıcını, ilk basamağını teşkil eden fitoplankton dediğimiz mikro alglerin, yani mikroskobik bitkiciklerin aşırı çoğalması sonucu, ortamda vuku bulan bazı şartlara tepki olarak bıraktıkları salgıya müsilaj diyoruz” şeklinde açıklamaktadır. Ayrıca müsilaj; virüs ve bakteri gibi birçok farklı mikroorganizma ve koloidal özelliklere sahip ekzopolimerik bileşikler dahil olmak üzere birçok bileşene sahiptir.

Sümüksü yapısıyla bilinen deniz salyası, deniz suyu sıcaklığının ve ortamdaki bakteri yoğunluğunun artması nedeniyle oluşmaktadır. Peki bu ortam nasıl oluşuyor diye soracak olursanız; en büyük neden sanayi atıkları ve evsel atıkların denize boşaltılması! Müsilajın jelimsi (bahsettiğimiz sümüksü yapı) yapısı çevresindeki canlı ve cansız karbon kaynaklarını da içine hapsederek deniz yüzeyinden tabanına kadar geniş bir alanı kaplayarak bu ortamda yaşayan canlıları olumsuz yönde etkilemektedir, yani bilimsel anlamda söyleyecek olursak ekolojik bir hasara yol açmaktadır.

Müsilaj Deniz Canlılarını Nasıl Tehdit Ediyor?

Müsilaj sonucu meydana gelen jelimsi yapı pek çok balık, omurgasız canlı, deniz tabanının altına gömülerek yaşamını sürdüren canlıların vücutlarını kaplayarak solunum, boşaltım, beslenme gibi faaliyetlerini sürdürebilmeleri için ihtiyaç
duydukları yapılarının tıkanmasına yol açmaktadır. Bu durum sadece hayvanları değil, bitkileri, algleri ve deniz çayırlarını da tehdit etmektedir. Sümüksü yapı bitkilerin yaprak ve dallarının tamamını kaplayarak fotosentez yapmalarını engeller ve ölümlerine sebep olur.

Sorun Gerçekten Ortadan Kalktı mı?

Yapılan çalışmalar ile temizlendiği söylenen deniz salyası aslında deniz tabanında varlığını sürdürmekte. Geçtiğimiz ay Marmara Adası civarında dalış yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın Twitter hesabından yayınladığı fotoğraflar gerçeği çok acı bir şekilde bizlere gösterdi.

Müsilaj Önlenebilir miydi?

Daha önce de belirttiğimiz gibi özellikle sanayi ve evsel atıklar müsilaj oluşumunun en önemli nedenleri arasında. İşte burada atık yönetimi ön plana çıkmaktadır. Özellikle sanayi bölgelerindeki su arıtma tesislerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve tesislerde kullanılan dekantör gibi makinelerin doğru seçimi büyük önem arz etmektedir. Atık yönetiminin yanı sıra aşırı yapılaşmanın önüne geçmek, balıkçılık faaliyetlerinin kontrollü olarak yapılması başlıca alınması gereken tedbirler arasında sayılmaktadır.

 


  Makale Arşivi