Gıda ve İçecek

Avokadodan Gelen Mucize

100 Gramında yaklaşık 167 kalori bulundurması sebebiyle muhteşem bir enerji kaynağı olan avokado, kandaki kolesterolü düşürücü etkisi olan doymamış yağ asidinden (çoğunlukla oleik asit) oluşması ile kalp dostu bir besin haline gelmiştir. Bunun yanı sıra içeriğindeki birçok farklı bileşen ile tam bir sağlık deposu.

Avokadodan Gelen Mucize

Kimine göre tatsız tuzsuz, kimine göre ise sofraların vazgeçilmez lezzeti haline gelen avokadonun faydaları da saymakla bitmiyor.

‘Avokado’; İspanyolcadaki “Aquacate” veya “Ahuacate” isminden türemiş olmakla beraber ‘Amerikan Armudu’ olarak da anılmaktadır. Bilimsel adı Persea Americana Mill. olan avokado; Meksika’nın merkez ve doğusunda bulunan dağlık
alanlardan başlayarak Guatemala ile Orta Amerika’nın Pasifik sahilleri boyunca geniş coğrafi alana yayılan bir ağaç türüdür. Ancak ticari olarak önemli hale gelmesiyle birlikte ülkemizde de (Akdeniz bölgesinde) yetiştirilmektedir.

100 Gramında yaklaşık 167 kalori bulundurması sebebiyle muhteşem bir enerji kaynağı olan avokado, kandaki kolesterolü düşürücü etkisi olan doymamış yağ asidinden (çoğunlukla oleik asit) oluşması ile kalp dostu bir besin haline gelmiştir. Bunun yanı sıra içeriğindeki birçok farklı bileşen ile tam bir sağlık deposudur.

Avokadonun Faydaları Nelerdir?

  • İçerisindeki doymamış yağ asitleri ile kolesterolün yükselmesini önler, dolayısıyla kalp ve damar dostudur.
  • Antioksidan olması sebebi ile yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur.
  • Önemli bir lif kaynağı olan avokado; yüzde 73 su, yüzde 15 yağ, yüzde 8,5 karbonhidrat ve yüzde 2 proteinden oluşmaktadır.
  • A, B1, B2, B3, B6, E, K ve C olmak üzere çok çeşitli vitaminleri, oleik asit, folik asit, omega 3 ve 6’yı bünyesinde barındırdığı gibi fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineralleri de içermektedir.
  • Zengin lif içeriği ile besleyici olmasının yanı sıra doygunluk hissi vermesi ile diyet yapanların gözde yiyecekleri arasında yer almaktadır.
  • İçeriğindeki K vitamini sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcıdır.
  • Potasyum içermesinden dolayı kalp, böbrek, iskelet ve kas sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.
  • Lutein ve zeaksantin bileşenleriyle göz sağlığını korumaktadır.
  • İçerdiği lipitler sayesinde beta-karoten ve karotenoidlerin emilimini arttırmaktadır.
  • Folik asit içeriği ile serotonin ve dopamin üretimine yardımcı olmaktadır.

Avokadonun Kullanım Alanları

Avokado gıda endüstrisinde kullanıldığı gibi zengin içeriğinden dolayı, kozmetik ve ilaç sektörlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kullanımından dolayı avokado yağı çok fazla ilgi çekmektedir.

Avokado yağı en çok cilde nem verme özelliği ile bilinmektedir. İçeriğindeki yağlar cildin derinliklerine nüfuz ederek deriyi beslemektedir. Özellikle oleik ve linoleik asit içeriği sayesinde cildin UV ışınlarına karşı korunmasını sağlamaktadır. Avokado aynı zamanda içerdiği K vitamini sayesinde cilt altındaki mikro dolaşımı da desteklemekte böylece hem ciltteki ödemi azaltmakta hem de sivilce ve yaraların onarım süreci hızlandırmaktadır.

Avokadonun anti-aging özelliği de bulunmaktadır. Bu meyve, derideki kızarıklık ve doku bozulmalarını önlerken, cilt altındaki kolajen dokusunu da güçlendirmektedir. Avokado yağı bu özellikleri ile özellikle güneş koruyucu, krem, cilt maskeleri, sabun ve kozmetik içerikli şampuanlar yapımında oldukça popülerdir.

 

 


  Makale Arşivi