Süt ve Süt Ürünleri

Peyniraltı Suyu Üretiminde Kalitenin Sırrı

Peyniraltı suyu süt teknolojisinin en önemli yan ürünlerinden biridir. Genel olarak sütün peynire işlenmesi sonucunda artakalan sıvıya peyniraltı suyu denir ve yüksek miktarda B vitamini ve protein gibi önemli besin kaynaklarını içermektedir. Peyniraltı suyu bu özelliği ile sporcu içeklerinden bebek mamasına, takviye edici gıdalardan ilaçlara kadar birçok üründe protein kaynağı olarak kullanılmaktadır. Peyniraltı suyunun bu kadar geniş ürün yelpazesinde kullanılması, üretimde daha hassas ve daha etkin proses ihtiyacını doğurmaktadır. Bu proseslerin olmazsa olmazı ise klarifikatörler ve krema separatörleridir. 

Peyniraltı Suyu Üretiminde Kalitenin Sırrı

Hiç şüphesiz ki, tüketiciler için bir ürünün en önemli özelliği kalitesidir. Dolayısıyla üreticiler de bu müşteri beklentisini karşılamak adına üretimde kaliteyi yakalamaya çalışmaktadırlar. Bu durum elbette ki peyniraltı suyu üretiminde de geçerlidir.    
Peyniraltı suyu süt teknolojisinin en önemli yan ürünlerinden biridir. Genel olarak sütün peynire işlenmesi sonucunda artakalan sıvıya peyniraltı suyu denir ve yüksek miktarda B vitamini ve protein gibi önemli besin kaynaklarını içermektedir. Peyniraltı suyu bu özelliği ile sporcu içeklerinden bebek mamasına, takviye edici gıdalardan ilaçlara kadar birçok üründe protein kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Peyniraltı suyunun bu kadar geniş ürün yelpazesinde kullanılması, üretimde daha hassas ve daha etkin proses ihtiyacını doğurmaktadır. Bu proseslerin olmazsa olmazı ise klarifikatörler ve krema separatörleridir
Peyniraltı suyu işleme prosesindeki ilk adım; kalan peynir parçacıklarının uzaklaştırılması ve peyniraltı suyundaki yağın mümkün olduğunca fazla alınmasıdır. İlk olarak peynir parçacıkları klarifikatör ile uzaklaştırılmakta ve daha sonra içerisindeki yağ, krema separatörü yardımı ile alınmaktadır. Peyniraltı suyunda kalan peynir kalıntılarının uzaklaştırılmaması sonraki proseslerde olumsuz etki yaratmaktadır. Bu proseslerdeki yüksek verimlilik, tablet, kapsül ve bebek mamasında kullanılan laktoz tozu, peyniraltı proteini izolatları gibi peyniraltı suyu ürünlerinin prosesinde kritik önem taşımaktadır. Bu kalıntılar; ilerleyen proseslerde kullanılan filtreleri, özellikle membran filtreleri, tıkayabileceği için üretim ve bakım maliyetlerini önemli ölçüde arttırabilmektedir. Bu yüzden proseslerde kullanılacak olan klarifikatörlerin ve krema separatörlerinin seçimi oldukça önemlidir. Peyniraltı suyu üretiminde kullanılan krema separatörlerinin, yaklaşık olarak sadece %0,2-0,4 yağ içeren bir üründen mümkün olduğunca fazla yağı çekebilmesi gerekir. Yağ içeriğini en aza indirmek, üreticilerin kayıplarını minimize edeceği gibi son ürün spesifikasyonlarını karşılamalarına da yardımcı olur.

Polat Makina deneyimli teknik kadrosu ile süt ve süt ürünleri uygulamalarındaki tüm bu proseslerde yaşanabilecek zorluklara çözüm üreten klarifikatörleri ve krema separatörlerini süt endüstrisinin kullanımına sunmaktadır. Polat Makina’nın süt ve peyniraltı suyu uygulamaları için tasarlayıp ürettiği separatörler; fiyat / performans olarak siz değerli üreticilerin beklentilerini en üst düzeyde karşılayarak verimliliği ve karlılığı arttırmada en büyük desteği sunmaktadır.
 

 


  Makale Arşivi