M.Ö. 3000’li yıllarda Mısırlılar şarabı; tabanı reçine ile örtülü geniş ağızlı küplerde yapıp daha dayanıklı olmasını sağlanmaktaydı. Bu küplerinin ağızları kil veya kireçle kapatıldıktan sonra bu kapakların üzerine şarapların markaları basılmaktaydı. Günümüze kadar dayanan fıçı ve şişe teknolojisinin temelleri ise 16. Yüzyılda Avrupa’da atılmıştır. Şarabın servis aşamasında çökeltilerinden arındırılması ve havalandırılması için halen cam dekantörler kullanılsa da, günümüz teknolojisinde şarap içerisindeki kalıntılar; santrifüj dekantörler ile ayrıştırılmaktadır.
Yüzyıllardır bereketin simgesi olarak bilinen buğday, dünya genelindeki temel besin kaynaklarından biridir. Özellikle Anadolu topraklarında buğday; sadece bir bitki değil, kültürümüzün ayrılmaz bir parçası, geleneğimiz haline gelmiştir. “Tahıl ambarı” olarak bilinen bu topraklar bugün 23 yabani buğday türüne ve 400’den fazla kültüre alınmış buğday çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Hatta “Bereketli Hilal” olarak da adlandırılan Yukarı Mezopotamya Bölgesi (Güneydoğu Anadolu Bölgesi), buğdayın yeryüzünde ilk kez evcilleştirilip, dünyaya yayıldığı coğrafya olarak uygarlık tarihine geçmiştir.
Peyniraltı suyu süt teknolojisinin en önemli yan ürünlerinden biridir. Genel olarak sütün peynire işlenmesi sonucunda artakalan sıvıya peyniraltı suyu denir ve yüksek miktarda B vitamini ve protein gibi önemli besin kaynaklarını içermektedir. Peyniraltı suyu bu özelliği ile sporcu içeklerinden bebek mamasına, takviye edici gıdalardan ilaçlara kadar birçok üründe protein kaynağı olarak kullanılmaktadır. Peyniraltı suyunun bu kadar geniş ürün yelpazesinde kullanılması, üretimde daha hassas ve daha etkin proses ihtiyacını doğurmaktadır. Bu proseslerin olmazsa olmazı ise klarifikatörler ve krema separatörleridir.
Polat Makina olarak da sektörde her zaman rekabetçi olabilecek bir ürünü pazara sunma çalışmaları her açıdan dikkate alınmakta ve bu bağlamda tasarımlarımıza yön vermekteyiz. 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren girmiş olduğumuz pandemi sürecinde toplumların daha fazla tüketici pozisyonuna düşmeleri ve piyasada oluşan gıda tüketiminin bir hayli artması, bizim de süreçte yeni roller üstlenmemizi gerektirmiştir. Özellikle narenciye sektöründe oluşan ihtiyaçlar doğrultusunda 2020 yılı içinde yaptığımız çalışmalar neticesinde sektöre ve Polat Makina’ya yeni bir ürünü kazandırmanın mutluluğunu yaşadık. “Sentripetalli Dekantör” olarak adlandırdığımız bu ürün; özellikle portakal suyu, mandalina suyu, elma suyu vb. gibi üretimleri olan gıda kuruluşlarının tercihleri arasında yer alması hedeflenmektedir.
Daha yaşanabilir bir dünya için Polat Makina, donanımlı teknik kadrosu ile çevre bilinciyle tasarladığı ve kaliteden ödün vermeden ürettiği santrifüj teknolojileri ile yaşam döngüsüne önemli bir katkı sağlayarak bu konuda üzerine düşen görev ve sorumluluğu tüm dünyada en iyi şekilde yerine getirmektedir.
Atık maddelerin verimli kaynaklara dönüştürülmesi; aslında doğanın mükemmel yönelimi.
Dünyaca ünlü İtalyan Endüstriyel Tasarım Profesörü Sayın Marinella Ferrara ile Endüstriyel Tasarım ve Makine Sektörü üzerine konuştuk.
Üreticinin her zaman yanında olan Polat Makina’nın ürettiği Polat kontinü zeytinyağı üretim sistemleri, birbirine bağlı ve sürekli olarak çalışabilen makineler dizisini kullanabilirler.